Dyslectische kinderen lezen niet graag. Of wel… ?

De mythe dat dyslectische kinderen geen boek in handen nemen en zelfs lezen haten klopt niet altijd. Vaak zien we dat dyslectische kinderen wel geïnteresseerd zijn in het verhaal, maar boeken die geschreven zijn voor hun leeftijd te moeilijk vinden qua leesniveau. Hun weerstand tegen het lezen groeit meestal stilaan omdat ze vanaf de start van hun leescarrière meer moeite moeten doen dan hun leeftijdsgenoten. De fase van de technische ontsleuteling duurt veel langer waardoor het echte leesplezier moeilijker tot stand komt. Boeken die wel op het leesniveau van het kind geschreven zijn, zijn vaak te kinderachtig voor hun leeftijd. Nog maar eens een bevestiging dat lezen niet leuk is. Of toch wel…?

Verschillende jeugdboekenschrijvers hebben zich het lot van dyslectische kinderen aangetrokken en hebben boeken op maat geschreven. Zo heeft de uitgeverij Zwijsen met de serie Zoeklicht Dyslexie een speciaal gamma op de markt gebracht. Deze serie onderscheidt zich van een doorsnee jeugboekenreeks op het vlak van:

  • aangepast lettertype en aangepaste grootte
  • flap met plaatjes van de hoofdpersonages
  • flap met moeilijk leesbare woorden, ondersteund met tekeningen
  • luister CD met het eerste hoofdstuk
  • korte, toegankelijke hoofdstukken
  • overzichtelijke indeling
  • kleurenillustraties

Voor kinderen met een zeer lage leesmotivatie en/of een zeer laag leesniveau is de serie Zoelicht Dyslexie uitgebreid met 32 meelees- en luisterboeken. Er zijn 4 series van 8 meelees- en luisterboeken.  Vooral interessant is dat er naast het voorleesverhaal ook een digitaal meeleesverhaal is bijgeleverd. Dit meeleesverhaal is opgenomen met een professionele stem die alle woorden heel duidelijk uitspreekt. De snelheid van het meeleesverhaal is zo gekozen dat kinderen het verhaal gemakkelijk kunnen meelezen.

Tips om boekjes te bestellen:

  • Op de achterzijde van het boekje vind je een navigator voor het avi-niveau wat het best aansluit bij de leesniveau van het kind.
  • Er zijn verschillende categorieën ( fantasie, school, voetbal,…) die je kunnen helpen om een boek te kiezen wat aansluit bij de interesse van het kind.

Een andere interessante reeks voor kinderen die moeilijk lezen is de Kokkel reeks. Deze reeks is uitgegeven door uitgeverij De Inktvis. De boeken hebben een laag technisch leesniveau in relatie tot de beoogde leeftijdsgroep.  Hierdoor zijn de boeken niet te kinderachtig. De boeken maken deel uit van een reeks maar zijn ook gewoon los van elkaar te lezen.

Ten slotte willen we u nog meegeven dat u op de website www.leesplein.nl onder het kopje ” laten lezen” een overzicht kunt vinden van leesboeken per moeilijkheidsgraad en per thema. Dit kan een handige ondersteuning zijn in de zoektocht naar geschikte boeken.